Shockwave

Shockwavetherapie is een zeer succesvolle behandeling voor hardnekkige blessures. Het begint de laatste jaren bij veel fysiotherapeuten de standaardmethode te worden om hielspoor en fasciitis plantaris te behandelen. Ook kalkhaarden in een schouderpees kunnen succesvol worden behandeld. Shockwavetherapie wordt ook wel E.S.W.T. genoemd (Extracorporeal Shockwave Therapy).

Shockwave

Hoe werkt het?

Shockwavetherapie is gebaseerd op geluidsgolven die met een soort stift of bol direct gericht worden op de kalkhaard of de plek van het hielspoor. Deze geluidsgolven zijn hoog energetisch en prikkelen het aangetaste peesweefsel. Het idee is dat door deze prikkeling het weefsel een genezingsreactie in gang zet, in plaats van maar eindeloos te blijven ontsteken. Als de behandeling aanslaat zijn niet meer dan 4-6 behandelingen nodig.

Deze behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt. Meestal wordt vrij laag begonnen en wordt de intensiteit opgevoerd als de eerste gevoeligheid wegtrekt. De pijn na de behandeling verschilt. De ergste pijn is weg zodra de behandeling stopt, maar sommige patiënten hebben nog enkele uren tot dagen na de Shockwavebehandeling een wat zeurderige napijn.